رمز عبور خود را فراموش کرده اید؟

By registering with this blog you are also agreeing to receive email notifications for new posts but you can unsubscribe at anytime.


رمز عبور به ایمیل شما ارسال خواهد شد.


کانال رسمی سایت تفریحی

دکه سایت


نظر سنجی

نظرسنجی

به نظر شما کدام سریال امسال ماه رمضان بهتر است؟

Loading ... Loading ...

کلیپ روز




logo-samandehi

تصاویری از فرش قرمز اختصاصی برای بازیگران دیر رسیده در جشنواره فجر

عکس از جشن تولد ۳۸ سالگی آزاده صمدی

مصاحبه از زندگی شخصی امیرحسین مدرس و همسر دومش

عکس همسر آزاده نامداری و دخترش گندم

عکس جدید مهناز افشار و دخترش لینانا

نامه عسل پورحیدری در شبکه اجتماعی پس از خاکسپاری پدر

عکسی جالب از تینا آخوندتبار با دستکش بوکس در حال ورزش

تصاویر تبلیغاتی الیکا عبدالرزاقی و همسرش امین زندگانی

رتبه بدهید:

معناى احکام از آیت الله بهجت

خلاصه اى از زندگى
خلاصه اى از زندگى نامه عارف ربّانى فقیه اهل بیت علیهم السّلام حضرت آیه اللّه العظمى حاج شیخ محمد تقى بهجت فومنى (دامت برکاته ).
ولادت
آیه اللّه العظمى بهجت ، در اواخر سال ۱۳۳۴ ق در خانواده اى مذهبى و تقوا پیشه ، در شهر مذهبى ((فومن )) چشم به جهان گشود. پدر ایشان ، کربلاى محمود بهجت ، از مردان مورد اعتماد شهر بود و در ضمن اشتغال به کسب و کار به حلّ و فصل امور مردم مى پرداخت .
تحصیلات
ایشان ، تحصیلات ابتدایى را در مکتب خانه فومن به پایان برد و سپس ، به تحصیل علوم دینى پرداخت . بعد از تحصیل ادبیات عرب در شهر فومن ، در سال ۱۳۴۸ ق براى تکمیل علوم حوزوى راه هجرت را پیش گرفت . پس از چندى اقامت در قم که چند سالى از پا گرفتن حوزه علمیه قم به دست مرحوم آیه اللّه حائرى (قدّس سرّه ) نگذشته بود به عراق هجرت کرد و در کربلاى معلّى اقامت نمود و حدود چهار سال علاوه بر تهذیب نفس و خودسازى ، از محضر استادان بزرگ آن جا بهره جستند.

خلاصه اى از زندگى
خلاصه اى از زندگى نامه عارف ربّانى فقیه اهل بیت علیهم السّلام حضرت آیه اللّه العظمى حاج شیخ محمد تقى بهجت فومنى (دامت برکاته ).
ولادت
آیه اللّه العظمى بهجت ، در اواخر سال ۱۳۳۴ ق در خانواده اى مذهبى و تقوا پیشه ، در شهر مذهبى ((فومن )) چشم به جهان گشود. پدر ایشان ، کربلاى محمود بهجت ، از مردان مورد اعتماد شهر بود و در ضمن اشتغال به کسب و کار به حلّ و فصل امور مردم مى پرداخت .
تحصیلات
ایشان ، تحصیلات ابتدایى را در مکتب خانه فومن به پایان برد و سپس ، به تحصیل علوم دینى پرداخت . بعد از تحصیل ادبیات عرب در شهر فومن ، در سال ۱۳۴۸ ق براى تکمیل علوم حوزوى راه هجرت را پیش گرفت . پس از چندى اقامت در قم که چند سالى از پا گرفتن حوزه علمیه قم به دست مرحوم آیه اللّه حائرى (قدّس سرّه ) نگذشته بود به عراق هجرت کرد و در کربلاى معلّى اقامت نمود و حدود چهار سال علاوه بر تهذیب نفس و خودسازى ، از محضر استادان بزرگ آن جا بهره جستند.
و در سال ۱۳۵۲ ق براى ادامه تحصیل به نجف اشرف تشرف حاصل کرده و سطوح عالى را در محضر آیات عظام آن جا، به پایان رساند.
جدّیت در تحصیل
معظم له در تحصیل علوم چنان جدّیت داشت و چنان به
درس مى پرداخت که گویى غیر از درس ، اشتغال دیگرى ندارد و در تاءلیف کتاب سفینه البحار با مرحوم حاج شیخ عباس قمى همکارى داشته و قسمت زیادى از سفینه البحار به خط ایشان است .
ایشان در درس سطح کفایه یکى از تلامذه مرحوم آخوند خراسانى ، روزى به تقریر درس استاد اعتراض نموده و با توجه به اینکه از همه طلاب شرکت کننده در درس کم سالتر بودند، در جلسه بعدى و قبل از آمدن استاد مورد اعتراض و انتقاد شدید شاگردان دیگر قرار مى گیرند، ناگهان استاد وارد شده و متوجه اعتراض شاگردان به ایشان گردیده خطاب به آنان مى فرمایند: با آقاى بهجت کارى نداشته باشید الا ن خواهم گفت ، همه ساکت شدند.
ایشان فرمودند: دیشب که تقریرات درس مرحوم آخوند را مطالعه مى کردم متوجه شدم که حق با ایشان است ، پس از این سخن از جدیت و نبوغ ایشان تمجید مى نمایند.
اساتید معظّم له
اساتید معظّم له ، عبارت از آیات عظام :
۱ – آقاى حاج سید ابوالحسن اصفهانى
۲ – آقاى ضیاء الدین عراقى
۳ – میرزاى نائینى
۴ – حاج شیخ محمد حسین غروى اصفهانى
۵ – حاج شیخ محمد کاظم شیرازى
۶ – میرزا على آقاى قاضى تبریزى
۷ – سید حسین بادکوبه اى
۸ – سید محمد حجّت کوه کمره اى
۹ – حاج آقا حسین طباطبائى بروجردى .
تدریس و تاءلیفات
ایشان بیش از پنجاه سال است که به تدریس سطوح و خارج فقه و اصول اشتغال دارند و فضلاى گرانقدرى از محضر پر فیض ایشان بهره برده اند و اکنون از مجتهدان بزرگ ، به شمار مى آیند. استاد به واسطه شهرت گریزى غالباً در منزل تدریس کرده اند. حضرت آیه اللّه تاءلیفات کثیرى در فقه و اصول دارند که ذیلاً به تعدادى از آنها اشاره مى شود:
الف ) یک دوره اصول ، ب ) حاشیه بر مکاسب شیخ انصارى رحمه اللّه علیه ج ) کتاب الطهاره شرح شرایع ، د) قریب به یک دوره صلاه ، ه) حاشیه بر ذخیره العباد مرحوم کمپانى که یک دوره فقه فارسى بوده حدود ده مجلد، و) حاشیه بر مناسک حج شیخ اعظم رحمه اللّه علیه
تزکیه و تعلیم
ایشان ، چنان به تهذیب نفس و خودسازى و درک علماى این فن مى پرداخت که گویا فقط براى همین کار است و کار دیگر ندارد و در عبادت و تهجّد چنان جدى بود که انگار فقط عابد است .
ایشان بعد از درس مرحوم آقاى شیخ محمد حسین غروى ، به حجره باز مى گشتند، و پذیراى بعضى از طلاّبى که فهم درس آقاى اصفهانى اشکال داشتند، بودند.
و چه بسا در حجره خواب بودند و در حال خواب از ایشان مى پرسیدند، و ایشان هم مانند بیدارى جواب مى دادند، جواب کافى و شافى . و چون از خواب برمى خواستند و از قضایا و پرسشهاى در حال خواب با ایشان سخن به میان مى آمد، ابداً اطلاع نداشتند و مى گفتند: هیچ به نظرم نمى رسد و از آنچه مى گویید در خاطرم چیزى نیست .
آیه الله العظمى بهجت از برجسته ترین چهره هاى زاهد و وارسته زمانمان مى باشد که حشمت ، علم و فضائل ایشان ده ها سال است در قلمروهاى گوناگون و مجامع دینى و مذهبى مطرح است ، با این حال چنان در جاذبه معنویات قرار گرفته و حقیقت و باطن دنیا را یافته است که ذره اى به تعلّقات و مادیّات آلوده نگشته و از هر چه رنگ تعلق گرفته آزاد است . او نه تنها چنین اندیشیده و از دنیا و مظاهرش گریزان است بلکه در عمل و زندگى معیشتى نیز، در همین راستا در حرکت است . زندگى ساده او در خانه اى قدیمى و محقّر، در کوچه اى بن بست از کوچه پس کوچه هاى قم و مقاومت ایشان در برابر درخواستهاى مکرر علماء و مردم براى تعویض خانه ، گواهى صادق بر روح بزرگ و زاهدانه این پیر فرزانه است .
یکى از مجتهدان بزرگ ، درباره این عارف وارسته گفته است : ((ایشان را نمى شود گفت آدم با تقوایى است ، بلکه عین تقوا و مجسمه تقوا است )).
عبادت
ارتباط استوار آیه الله العظمى بهجت با خداوند متعال ، ذکرهاى پى در پى ، بجاى آوردن نوافل ، شب زنده داریهاى کم نظیر ایشان بسیار درس آموز است . سالهاى سال است که نماز جماعت ایشان از پر شورانگیزترین ، با صفاترین و روحنوازترین جماعتهاى ایران اسلامى است . در این نماز عالمان وارسته و خداجوى ، کثیرى از طلاب انقلابى خارج از کشور، بسیجیان رزمجو و دلداده خدا، طلاب تقوى پیشه و دیگر قشرهاى مردم شرکت مى کنند. این نماز چنان پر از معنویت است که گاه با صداى گریه و آهنگ حزین این پیر فرزانه شکوه ویژه اى پیدا مى کند و گاه صداى گریه آیه الله العظمى بهجت با گریه و ناله غم انگیز نمازگزاران همراه مى شود. در نماز ایشان روحها به پرواز مى آید، چشمها به اشک مى نشیند، فضاى دلها بارانى مى گردد و گاه قطره هاى درشت اشک بر دامن سجاده ها مى ریزد. چنین فضاى معنوى و روح نوازى را، تا کنون در هیچ نماز جماعتى ندیده ایم ، بى جهت نیست که در مسجد ایشان ، بسیارى از اوقات جا براى نمازگزاران تنگ مى شود و عده کثیرى و حتى آنان که مشتاقانه و به امید کسب فیض از این نماز پر معنویت ، از راههاى دور آمده اند مجبور به ترک مسجد مى گردند.
زیارت و توسل
کمتر کسى را مى توانیم در قم پیدا کنیم که چون ایشان با این سن و سال هر روز با نهایت ادب به محضر مقدس حضرت معصومه علیهاالسّلام شرفیاب گردیده و با توسل عجیب و روزانه خویش به حضرت معصومه علیهاالسّلام با احترام و خضوع و خشوع در مقابل ضریح مطهر ایستاده و پس از خواندن زیارت عاشوراء مولایش اباعبدالله الحسین علیه السّلام ینگونه زندگى روزمره خویش را آغاز کند. کجا پیدا مى کنید، کجا؟
مؤ لف کتاب انوارُ الملکوت نیز از قول آیه الله حاج شیخ عباس قوچانى وصى مرحوم میرزا على آقاى قاضى نقل مى کند که : آیه الله العظمى بهجت بسیار به مسجد سهله مى رفتند و شبها تا به صبح تنها بیتوته مى نمودند. یک شب که بسیار تاریک و چراغى هم در مسجد روشن نبود، در میانه شب ، احتیاج به تجدید وضو پیدا کرده و براى تطهیر و وضو به ناچار باید از مسجد بیرون رفته و در محل وضوخانه که بیرون مسجد و در سمت شرقى آن واقع است وضو بسازند.
ناگهان مختصر خوفى در اثر عبور این مسافت و در ظلمت محض و تنهائى در ایشان پیدا مى شود. به مجرد این خوف یک مرتبه نورى ، همچون چراغ در پیشاپیش ایشان ( آیه الله العظمى بهجت ) پدیدار شده که با ایشان حرکت مى کرد.
ایشان با آن نور خارج شده تطهیر کرده و وضو گرفتند و سپس به جاى خود برگشتند و در همه این احوال آن نور در برابرشان حرکت داشت ، تا وقتى که به محل خود رسیدند و آن نور از بین رفت .
ارتباط با امام خمینى
حضرت امام رحمه اللّه علیه به ایشان عنایت خاصّى داشتند، یکى از بزرگان ، در مورد عنایت ویژه حضرت امام رحمه اللّه علیه به ایشان مى گوید: در یکى از شرفیابى هاى خبرگان رهبرى به خدمت امام راحل رحمه اللّه علیه از ایشان رهنمودى براى مسائل اخلاقى خواسته شد، حضرت امام رحمه اللّه علیه آنها را به حضرت آیه اللّه العظمى بهجت حواله دادند و در جواب اظهار خبرگان که معظم له کسى را نمى پذیرد، فرمودند: آن قدر اصرار کنید تا بپذیرد.
یکى از شاگردان امام رحمه اللّه علیه در خاطره اى مى گوید: پس از آزادى حضرت امام رحمه اللّه علیه و ورود ایشان به قم در سال ۱۳۴۱ (ش ) تمام محله هاى قم ، جشن گرفتند و منزل امام هر روز پر از جمعیت بود. حضرت آیه الله العظمى بهجت نیز از کسانى بود که هر روز به منزل امام تشریف مى آوردند و مدتى بر درِ یکى از حجرات بیت ایشان مى ایستادند، وقتى به ایشان پیشنهاد شد که : ((شایسته نیست که بیرون اطاق بایستند، لا اقل داخل اطاق بنشیند.))، ایشان در جواب فرمود: ((من ، بر خود واجب مى دانم که جهت تعظیم این شخصیت ارزنده هر روز به اینجا آمده و دقایقى بایستم و سپس باز گردم )).
ارتباط مستمر مقام رهبرى با آیه الله العظمى بهجت
حضور مقام معظم رهبرى حضرت آیه الله خامنه اى و مسؤ ولان نظام مقدّس جمهورى اسلامى ، در بیت ایشان و ارتباط مستمر آنان با این فقیه ژرف اندیش تاءیید مستحکمى است از خردمندى هاى سیاسى و ارزش هاى معنوى آن بزرگوار.
پیشگفتار
معناى احکام
دستورهاى عملى اسلام که وظیفه انسان ها را نسبت به کارهایى که باید انجام دهند و یا از آن دورى کنند، مشخص مى کند، احکام گویند.
اقسام احکام
احکامى که وظیفه مکلّفان را معلوم مى کند، پنج قسم است :
واجب ، حرام ، مستحب ، مکروه ، مباح .
واجب : کارى است که انجام دادن آن لازم است و ترک آن عقاب دارد، مانند نماز و روزه .
حرام : کارى است که ترک آن لازم و انجام دادنش عقاب دارد،مانند دروغ و ظلم .
مستحب : به کارى مى گویند که انجام دادنش بهتر است و ثواب دارد، مانند صدقه دادن .
مکروه : کارى است که ترک آن نیکو مى باشد، ولى انجام دادنش عقاب ندارد، مانند فوت کردن به غذا و خوردن غذاى داغ .
مباح : به کارى گویند که انجام دادن و ترک آن مساوى است ، نه عقاب دارد و نه ثواب ، مانند راه رفتن و نشستن .
احتیاط مستحب : احتیاطى است غیر فتواى فقیه ، و رعایت آن واجب نیست .
احتیاط واجب : امرى است که مطابق احتیاط بوده ولى فقیه در آن فتوا نداده است ، در چنین مواردى مقلّد مى تواند به فتواى مجتهد دیگر که در رتبه بعد قرار دارد (فالا علم ) عمل کند.
احوط: منطبق با احتیاط.
اظهر: ظاهرتر و روشن تر، از فتواست و مقلّد باید طبق آن عمل کند.
آغاز عبادت
بلوغ
در آغاز جوانى هر فردى تحولى بزرگ در او رخ مى دهد. قواى جسمى و روحى اش شکوفا مى شود، عشق و امید در او موج مى زند. احساس مى کند شخصیتى پیدا کرده ، دیگر تابع این و آن نیست . مى خواهد خودش مستقل باشد، خودش ‍ تصمیم بگیرد، یعنى دیگر او ((بالغ )) شده ، ولى چه کند، نمى داند از میان هزاران راهى که در پیش چشمان او رخ مى نماید کدام را انتخاب کند. مى خواهد سعادت ابدى را تحصیل کند. احساس مى کند به رهنمایى آگاه و دلسوز نیاز دارد. پیک الهى را مى بیند که با نامه اى آسمانى به سویش آمده دست او را مى بوسد و نامه اش را مى گشاید، همه چیز در آن هست ، دیگر جایى براى نگرانى باقى نمانده ، راه از چاه و حق از باطل برایش روشن شده است و به شکرانه این که خدا تاج عزّت بر سر او نهاده است ((جشن تکلیف )) مى گیرد، یعنى از این به بعد ((مکلّف )) شده است و نسبت به احکام وظیفه دارد.
علائم بلوغ
بعضى پس از چند ماه که از بلوغشان گذشته تازه متوجه مى شوند که بالغ بوده اند و در این مدت وظایف خود را انجام نداده اند.
تشخیص این مساءله آسان است ولى بیایید کمى دقت کنیم ، بلوغ سه نشانه دارد اگر یکى از آنها در دختر دیده شود بالغ شده است .
۱ – سن بلوغ
باز هم توجه داشته باشیم که سن بلوغ بر اساس سال قمرى است .
سن بلوغ در دختران تمام شدن نُه سال قمرى است .
سال قمرى ده روز و هجده ساعت از سال شمسى کمتر است .
حالا بیایید ۹۶ روز و ۱۸ ساعت را از ۹ سال شمسى کم کنیم تا سن بلوغ دختران بر اساس سال شمسى به دست آید.
استفتاء
سن بلوغ دختر تمام شدن نُه سال قمرى است ، ولى تکالیفى که قدرت بر انجام آن نداشته باشد، مثل روزه ، از جهت عدم قدرت ساقط است . ولى اگر مى تواند در همان رمضان بطور منفصل (مثلا یک روز در میان ) (۱) انجام دهد و به وظیفه اش عمل کند.
۲ – روئیدن مو
یکى دیگر از علایم بلوغ روئیدن ((مو)) در زیر شکم است .
۳ – عادت ماهانه
از نشانه هاى مهم بلوغ در دختران افزایش طول قد، بزرگ شدن پستانها و لگن خاصره است و سرانجام عادت ماهانه است . همه این نشانه ها دلیل بر آن است که دختر نوجوان قادر به تولید مثل است و عادت ماهانه پایان رشد سریع بدنى دختران را اعلام مى دارد.
نگاهى به دوران پیش از بلوغ
وقتى انسان به حد تکلیف رسید باید نظرى به دوران قبل از بلوغ خود بیندازد تا اگر وظیفه اى از دوران پیش از بلوغ بر عهده وى آمده آن را انجام دهد.
به چند نمونه توجه کنید:
خمس : اگر بچه خردسالى سرمایه اى داشته باشد و از آن منافعى به دست آید، بنابر احتیاط مستحب بعد از آن که بالغ شد باید خمسش را بدهد.
جبران حقوق مردم : اگر بدون رضایت صاحب مال ، در مال او تصرف کند یا چیزى از اموال او را از بین ببرد و یا چیزى از اموال دیگران را بردارد، پس از آن که بالغ شد باید خسارتش را بپردازد و یا صاحب آن را راضى کند ( اگر ولّى شخص نابالغ صاحب مال را راضى نکرده باشد).
دختر پس از بلوغ مى تواند در اموال خود تصرف کند، ولى اگر به حدى از رشد نرسیده که بتواند سود و زیان خود را بسنجد، هنوز حق تصرف در اموال خود را ندارد و مسؤ ولیت اموال او با پدر و پدر بزرگ (پدرى ) اوست .
اجتهاد و تقلید
دین اسلام بر اساس اعتقادات صحیح و حق و دستوراتى براى انجام دادن و ترک کردن چیزهایى در زمینه هاى گوناگون ، بنا شده است .
در اعتقادات ، تقلید جایز نیست . در اعمال و دستورهاى غیر اعتقادى ، امّا ضرورى دین ، هم تقلید لازم نیست ، ولى در غیر ضروریات اگر شخص مجتهد باشد، یعنى ، بتواند از روى دلایل شرعى وظیفه خود را تشخیص دهد، باید طبق نظریه خود عمل کند. در غیر این صورت ، عقل براى او دو راه معین کرده است :
الف ) تقلید: یعنى بر طبق فتاواى مجتهدى که واجد شرائط است ، عمل کند.
ب ) احتیاط: یعنى با توجه به نظر تمامى و یا گروهى از مجتهدان ، آنچه را مطابق احتیاط مى بیند، عمل کند.
چرا در مسائل دینى باید تقلید کنیم
انسان هنگامى که چشم به این جهان مى گشاید چیزى نمى داند، ناچار باید از تجارب و از اندوخته هاى علمى دیگران بهره مند شود، زیرا پیمودن راه پر پیچ و خم زندگى نیاز به علم و دانش است .
اساساً زندگى روى دو پایه محکم استوار است : ((دانستن )) و ((عمل کردن ))
بر مبناى همین اصل نخستین است که انسان زندگى را آغاز مى کند، و سپس با کمک غرایز راه و رسم زندگى را آموخته و درِ کمال و سعادت به روى او باز مى شود و آن غریزه ((تقلید)) است که با منطق صحیح عقل و فطرت همراه است .
بر اساس همین منطق و فطرت است که ما در زندگى روزمره براى ساختن عمارت به معمار و بنّاء، و در دوختن لباس به خیاط، و هنگام بیمارى به طبیب مراجعه مى کنیم .
به هر حال عقل و فطرت ما را در هر رشته اى به کارشناس و متخصص آن ارجاع مى دهد.
همچنین بر اساس همین منطق است که در تعلیمات دینى و قوانین الهى مردم به پیروى از فقهایى که در تشخیص احکام الهى مهارت دارند، رهنمون مى شوند، فقهایى که سالیان طولانى با استعداد سرشار خود در راه علم و دانش قدم برداشته ، و به مقام شامخ اجتهاد رسیده اند و مى توانند قوانین الهى را از مدارک اصلى آن استخراج و استنباط کنند در دسترس مردم قرار دهند.
فقهایى که رهبران و راهنمایان دینى مردم هستند و از طرف پیشوایان الهى اسلام این مقام بزرگ به آنها اعطاء شده است تا افراد را در تمام شئون دینى رهبرى کنند.
شرائط مرجع تقلید
مساءله ۱ :
مجتهدى که انسان از او تقلید مى کند باید داراى چنین شرایطى باشد:
مرد باشد، عاقل باشد، شیعه دوازده امامى باشد، حلال زاده باشد، آزاد باشد، زنده باشد، عادل باشد، و بنابر اظهر از مجتهدان دیگر اعلم باشد و مجتهد اعلم کسى است که در استخراج احکام (از منابع آن ) از مجتهدان دیگر استادتر باشد.
راه هاى شناخت مجتهد اعلم
مساءله ۲ :
مجتهد و اعلم را از سه راه مى توان شناخت :
الف ) خود انسان یقین کند، مثل اینکه از اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد
ب ) آن که دو نفر عالم عادل که مى توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند، مجتهد بودن یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند، به شرط آن که دو نفر عالم عادل دیگر، با گفته آنان مخالفت نکنند،
ج ) آن که عده اى از اهل علم که مى توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند و از گفته آنان اطمینان پیدا مى شود، مجتهد بودن یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند. بلکه از هر راهى که انسان ، اطمینان به اعلم بودن کسى پیدا کند، بنابر اظهر مى تواند به همان اکتفا کند.
مساءله ۳ :
اگر شناختن اعلم ، مشکل باشد و انسان ، گمان به اعلم بودن کسى دارد، در صورتى که گمان او به حدّ اطمینان برسد، باید از او تقلید کند، بلکه اگر اطمینان براى او حاصل نشد، ترجیح کسى که فقط به اعلم بودن او گمان دارد یا احتمال مى دهد، بعید نیست .
ولى بهتر این است که در این صورت ، به قول کسى عمل کند که موافق احتیاط باشد. و اگر چند نفر در نظر او اعلم از دیگرانند، و با یکدیگر مساوى باشند، باید از یکى از آنان تقلید کند.
راه هاى بدست آوردن فتواى مجتهد
مساءله ۴ :
راه هاى به دست آوردن فتواى مجتهد، عبارت است از:
الف ) شنیدن از خود مجتهد
ب ) شنیدن از دو نفر عادل که فتواى مجتهد را نقل کنند
ج ) شنیدن از کسى که مورد اطمینان ، و راستگو است
د) دیدن در رساله مجتهد در صورتى که به درستى آن رساله اطمینان داشته باشد،بنابر احوط
مساءله ۵ :
اگر مجتهد اعلم در مساءله اى فتوا دهد، کسى که از او تقلید مى کند، نمى تواند در آن مساءله ، به فتواى مجتهد دیگر عمل کند،ولى اگر مجتهد او فتوا ندهد و بفرماید:((احتیاط آن است که فلان طور عمل شود.)) مثلا بفرماید: ((احتیاط آن است که در سه مرتبه تسبیحات اربعه (سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر) بگویند)) ، باید مقلد به این احتیاط – که احتیاط واجب مى گویند- عمل کند و سه مرتبه بگوید و یا بنابر احتیاط واجب ، از مجتهدى که علم او از مجتهد اعلم کمتر و از مجتهدهاى دیگر بیشتر و یا مساوى است ، عمل کند، پس اگر او یک مرتبه گفتن را کافى بداند، مى تواند یک مرتبه بگوید.
مساءله ۶ :
اگر مجتهد اعلم بعد از آن که در مساءله اى فتوا داده ، احتیاط کند و مثلاً بفرماید: ((ظرف نجس را اگر یک مرتبه در آب کر بشویند، پاک مى شود، اگر چه احتیاط آن است که سه مرتبه بشویند)) مقلّد او نمى تواند در آن مساءله ، به فتواى مجتهد دیگر عمل کند، بلکه باید یا به فتوا عمل کند، یا به احتیاط بعد از فتوا- که آن را احتیاط مستحب مى گویند- عمل کند.
مساءله ۷ :
فقها، براى تقلید ابتدایى ، زنده بودن مجتهد را شرط مى دانند، امّا اگر مرجع تقلید انسان از دنیا رفت ، در این که ((آیا مى تواند بر تقلید او باقى بماند یا به مجتهد زنده مراجعه کند؟)) مورد اختلاف است . پس اگر کسى در این مساءله ، مجتهد بود، طبق نظر خودش عمل مى کند و گر نه طبق نظر مجتهد زنده اعلم عمل مى کند.
مساءله ۸ :
مسائلى را که انسان غالباً به آنها احتیاج دارد، واجب است یاد بگیرد
مساءله ۹ :
اگر مکلف مدتى اعمال خود را بدون تقلید انجام دهد، در صورتى اعمال او صحیح است که بفهمد به وظیفه واقعى خود عمل کرده است و یا عمل او با فتواى مجتهدى که وظیفه اش تقلید از او بوده ، یا با فتواى مجتهدى که فعلاً باید از او تقلید کند، مطابق باشد و عباداتى را که قبلاً انجام داده ، با قصد قربت انجام داده باشد.
استفتائات
۱ – آیا باقیماندن بر تقلید میّت ، جایز است یا نه .
بسمه تعالى
بنابراقوى جائز است ، در آنچه که تقلید در آنها محقّق شده است در صورت تساوى میّت و حىّ و اظهر وجوب بقاء است در صورت اعلمیّت از حىّ.
۲ – آیا عدول از مجتهد حىّ به حىّ، جایز است یا نه .
بسمه تعالى
جایز است ولى احوط ترک عدول است مگر به اَعْلَم و این احتیاط در غیر وقائع متعدّده غیرمرتبطه ، ترک نشود، و مانند اعلمیّت و اورعیّت على الاظهر.
نجاسات
نجاسات ده چیز است :
۱ : بول
۲ : غائط (مدفوع )
۳ : منى
۴ : مردار
۵ : خون
۶ : سگ
۷ : خوک
۸ : کافر
۹ : شراب
۱۰ : فقاع
مساءله ۱۰ :
بول و غائط انسان و هر حیوان حرام گوشتى که خون جهنده دارد، یعنى ،اگر رگ آن را ببرند، خون از آن جستن مى کند، نجس است . فضله حیوانات کوچک ، مثل پشه و مگس که گوشت ندارند، پاک است .
مساءله ۱۱ :
فضله پرندگان حرام گوشت ، نجس است و فضله خفاش ، بنابر احتیاط نجس است .
مساءله ۱۲ :
خون انسان و هر حیوانى که خون جهنده دارد، نجس است ، ولى خون حیوانى که مانند ماهى و پشه ، خون جهنده ندارد پاک مى باشد.
مساءله ۱۳ :
خونى که از لاى دندان ها مى آید، اگر به واسطه مخلوط شدن با آب دهان از بین برود، پاک است .
مساءله ۱۴ :
خونى که به واسطه کوبیده شدن ، زیر ناخن یا زیر پوست مى میرد، اگر طورى شود که دیگر به آن خون نگویند پاک است و اگر به آن خون مى گویند، نجس است .
مساءله ۱۵ :
اگر موقع جوشیدن غذا، ذرّه اى خون در آن یافتند، تمام غذا و ظرف آن نجس مى شود جوشیدن و حرارت و آتش پاک کننده آن نیست .
مساءله ۱۶ :
سگ و خوکى که در خشکى زندگى مى کنند، همه اجزاى آنها حتى مو و استخوان و پنجه و ناخن و رطوبت آنها نجس است ، ولى سگ و خوک دریایى پاک است .
مساءله ۱۷ :
کسى که منکر خداست یا براى خدا شریک قائل است یا پیامبرى حضرت خاتم الانبیاء صلّى اللّه علیه و آله را قبول ندارد و نیز کسى که ایمان به خدا و پیامبرصلّى اللّه علیه و آله نداشته باشد، کافر و نجس مى باشد و نیز کسى که یکى از ضروریات دین اسلام ، مثل نماز یا روزه را انکار کند با علم به این که ضرورى دین است ، نجس مى باشد.
مطهّرات
یازده چیز نجاست را پاک مى کند و آنها را ((مطهّرات )) گویند.
آنها عبارتند از:
۱ : آب
۲ : زمین
۳ : آفتاب
۴ : استحاله
۵ : کم شدن ۲۳ آب انگور
۶ : انتقال
۷ : اسلام
۸ : تبعیّت
۹ : بر طرف شدن عین نجاست از ظاهر حیوان و باطن انسان
۱۰ : استبراى حیوان نجاست خوار
۱۱ : غایب شدن مسلمان
توضیح بعضى از موارد فوق که داراى اهمیّت بیشترى است .
اقسام آب
آب جارى
آب کر
مطلق :آب باران
آب قلیل
آب چاه
آب مضاف ،
و آن آبى است که آن را از چیزى گرفته باشند، مثل آب هنداوانه و گلاب و یا باچیزى مخلوط شده باشد، مثل آبى که به قدرى با خاک و مانند آن مخلوط شود که دیگر به آن آب نگویند.
آبهاى مطلق
آب کر
مساءله ۱۸:
آب کر، بنابر اقوى مقدار آبى است که اگر در ظرفى که درازا و پهنا و گودى آن (طول و عرض و عمق ) هر یک سه وجب است بریزند آن ظرف را پر کند.
وزن آب کر:
۷۴۵/۳۷۶ کیلوگرم است .
یک لیتر آب ، برا

تصاویر جدید بنیامین بهادری در کنار زن سال هند

تصاویر و حواشی حضور سحر قریشی و بازیگران در جشن پیراهن استقلال

عکسی جدید از آنا نعمتی و برادرش در رستوران

تصاویر جدید از هدیه تهرانی و مهران مدیری در سری جدید «قلب یخی»

عکس هایی از عروسی گلزار و النازشاکردوست در یک فیلم عروسی

دو عکس متفاوت الناز شاکردوست با عروسک گوفی و در آمبولانس

تصاویر نرگس محمدی به همراه مادرش در کنسرت موسیقی

تصاویری از حضور هنرمندان در کنسرت بابک جهانبخش

تبلیغ فروشگاهی

مطالب مرتبط با این موضوع

اجباری اجباری، ایمیل شما هرگز منتشر نخواهد شد